Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
< Tillbaka

Boktips s. 26 (2022 nr3)

Anknytning i relationer

Av Camilla von Below

Varför hamnar jag hela tiden i samma roll i relationer? Vågar jag lita på att andra vill mig väl? Får jag visa att jag blir arg och ledsen? Kan andra tycka om mig? Erfarenheter från nära relationer under våra första år bevaras som kartor över hur det är att vara med andra – anknytningsmönster. De styr vår uppmärksamhet när vi möter nya människor och de formar vår självbild.

De tidiga relationerna påverkar oss – men de bestämmer inte allt. Genom att våga utveckla nya sidor, upptäcka känslor som man har undvikit och se sitt samspel med andra på ett nytt sätt kan man utvecklas. Vi kan skapa en trygg anknytning i efterhand.

Boken ”Anknytning i relationer. Förstå och förändra dina mönster” handlar om de förflutna relationernas påverkan på nuet – och om hur vi kan bli fria att göra på ett nytt sätt. Psykologen Camilla von Below är fil dr i psykologi, leg psykolog, leg psykoterapeut, lektor vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och kliniskt verksam vid S:t Lukas psykoterapimottagning i Uppsala.


Hälsans vingar

Av Åsa Palmkron Ragnar

Hälsans vingar är en handbok och självhjälpsbok för alla som vill bli fria från oro, ångest och depression. Innehållet är lättillgängligt och konkret. Boken kan läsas utan föregående psykoterapeutiska kunskaper.

Författaren tar upp ämnen som panikångest, sömnproblem, social fobi, tvångssyndrom, PTSD och depressioner. Boken består av tre delar:
1. Alla metoder som har vetenskapligt stöd, evidens
2. Varför ångest och depressioner uppstått under evolutionen
3. Hur du själv kan börja använda metoderna för att må bättre.

Grundläggande teori och övningar bildar en helhet, och som anhörig får man möjlighet att utöka sin kunskap och bättre förstå problem hos nära och kära. Boken rekommenderas också till alla som utbildar sig till läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom eller behandlingsterapeut.

Författaren Åsa Palmkron Ragnar är läkare och psykiater och har tidigare skrivit bland annat KBT – Komma på bättre tankar och SMART ADDERA – Allt om ADHD.


Men, lyssnar du? Vad vi vinner på att verkligen höra varandra

Av Kate Murphy

På möten uppmuntras vi att ta plats i diskussionerna. På sociala medier finslipar vi berättelsen om vilka vi är. På fester pratar vi i munnen på varandra. Liksom våra politiker gör i eviga debatter. Vi lyssnar inte längre. Och ingen lyssnar på oss.

I sin öronöppnande bok gör New York Times-skribenten Kate Murphy upp med vår tids oförmåga att lyssna. Välresearchat reder Kate Murphy ut vad äkta lyssnande är ur ett psykologiskt, neurologiskt och sociologiskt perspektiv. På vägen delar hon med sig av konkreta tips och metoder för att bli en bättre lyssnare. Allt uppsnappat i samtal med ledande experter från olika yrkesområden där öronen är det viktigaste verktyget: CIA-agenten, fokusgrupp-nestorn, bartendrar, radioproducenter och en möbelförsäljare som slår säljrekord utan att knappt säga ett ord till sina kunder.

Kate Murphys uppmärksammade bok är lika delar kulturreportage, populärvetenskaplig undersökning och engagerad appell för att förändra hur vi ser på lyssnandet. Den inspirerar alla sina läsare att också bli skarpare lyssnare.


Blir du ledsen om jag dör?

Av Nicolas Lunabba

Vad innebär det att ta sig an någon annans barn? I ett område där överlevnad inte är en självklarhet, där barn mördar och mördas? ”Blir du ledsen om jag dör?” är en berättelse om familj, om ett mänskligt möte mellan två människor, och en ömsint skildring av den enorma kraften i att bli sedd. Det är också en berättelse om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder.

Nicolas Lunabba skriver från en unik position i vårt samhälle – han står mitt i verkligheten bland de unga människor i Malmö som mördar och mördas, han känner dem personligen och har ägnat sitt yrkesliv åt att stärka och stötta barn och unga i utsatta miljöer.

Hans debutbok om mötet mellan honom och pojken Elijah, som flyttar in hos honom under ett par år, är en ljus och hoppfull berättelse om mod och kärlek. Texten skapar ett rum där allt mänskligt ryms, ilska och sorg såväl som livsglädje, humor, kamplust.

Nicolas Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga, verksamhetsansvarig på ”Helamalmö” och en stark röst i samhällsdebatten.

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage