Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
< Tillbaka

Boktips s. 27 (2022 nr2)

Ett bord, flera smaker
Vinnare av Sveriges mästerkock 2022

Av Adam Thulin

”Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet. Andra viktiga punkter för mig och min matlagning är att det ska vara enkelt, det ska vara prestigelöst och det ska vara lättillgängligt.”

Adam Thulin har levt med psykisk ohälsa nästan hela livet. Som tonåring fick han diagnosen ADHD och efter flera års ADHD-medicinering utvecklades ett allvarligt blandmissbruk.
– Jag har lidit av psykisk ohälsa så länge jag kan minnas. Med mycket ångest som tagit form på olika sätt, berättar Adam. Det var matlagningen som blev Adams räddning. Det blev ljusglimten och något kreativt att fokusera på.
– Det får mig att känna mig bra på något. När jag står i köket och lagar mat så känner jag verkligen att det är min fristad, säger Adam.

Nu blir Adam ambassadör för Mind och vill genom sitt engagemang och med sin egen historia visa att det går att ta sig ur en till synes omöjlig situation.

Adhd på jobbet: om forskning, hjärnan och strategier

Av Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson

”Jag tror inte att det är någon på jobbet som förstår hur hårt jag kämpar. Vad det kostar för mig att få ihop allt och vara såhär strukturerad och organiserad. Jag får ofta höra att jag är den perfekta projektledaren och tar ofta på mig att vara den som leder och styr de andra också. På ett sätt är det nog också en av mina strategier. För skulle jag behöva förhålla mig till andras scheman och rutiner tror jag inte att jag skulle hålla ihop. Jag har jättesvårt för när saker ändras och mina cirklar rubbas.”

Hur kan personer med adhd få stöd och hjälp i arbetslivet? Med rätt kunskap behöver inte adhd bli ett hinder och med rätt verktyg kan vi minska sjukskrivningar och psykisk ohälsa - och motverka den diskriminering som sker när några utestängs från vissa yrken och utbildningar.

Med rätt anpassningar är det möjligt att fungera bra, inte bara prestera bra. Adhd på jobbet ger kunskap om hjärnan, konkreta råd utifrån forskning och erbjuder strategier att ta till.

Natten

Av Sara Gordan

En mor söker sin försvunna tonårsdotter i natten. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad?

I ”Natten” minns modern ett föräldraskap i evig upprepning, från vardag till akuta tillstånd. En berättelse om vad som kan ta vid efter småbarnsår och skilsmässa, om utmattning och oro men framför allt om kärlek. Sara Gordans ”Natten” är en naken berättelse om en förälders kamp för sina barn.

”Det är en roman som alla som någon gång känt kärlekens närmast outhärdliga hetta dra igenom bröstet djupt kommer att känna igen sig i.”
Svenska Dagbladet

”Sara Gordans nya roman är helt enkelt en brutalt ärlig roman om hur moderskapet känns, i din kropp såväl som i ditt hjärta.”
ETC

”Mer än något annat är Sara Gordans nya roman ”Natten” en bok om livets stora oberäknelighet.”
Mikaela Blomqvist, GP

Livsberättelser om adhd och autism

Boken är skriven i samarbete med Riksförbundet Attention. Redaktör är Caroline Jonsson

I boken Livsberättelser om adhd och autism får vi följa tretton personer som berättar hur det är att få en neuropsykiatrisk diagnos sent i livet, eller som önskar få en utredning. I livsberättelserna återkommer barndomens kamp i skolan, ett utmanande arbetsliv, sargad självkänsla, självmedicinering och svårigheter i familjeliv och relationer. Många vittnar även om ett spännande och rikt liv, om försoningen med sig själv och om sorgen, hoppet och modet att förändra.

Livsberättelserna följs upp av Lotta Borg Skoglund (docent och överläkare i psykiatri), Taina Lehtonen (legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi), Susanne Rolfner Suvanto (verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet och praktiker vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga) och Magnus Werner (återhämtningsstödjare), som förmedlar kunskap och reflektioner.

Livsberättelser om adhd och autism vänder sig till dig med egen npf-diagnos, till dig med misstanke om egen diagnos, till närstående och till dig som möter äldre med npf i ditt yrkesliv.

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage