Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
< Tillbaka

Så vill socialtjänsten i Stockholm stoppa desinformation och rykten

– Jag har valt att kliva fram för stadens officiella kommunikation, för att enskilda handläggare och chefer ska slippa bli utsatta, säger Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i Stockholms stad.
Sedan länge har en rädsla funnits för socialtjänsten bland vissa grupper i samhället. Under flera år har det varit för dålig introduktion av många nyanlända i Sverige och det kan ha bidragit till misstroendet, tror Jönsson.

Hur arbetar ni för att minska rädslan?
– Vi har hembesöksprogram i ytterstaden, där en bvc-sköterska och en familjerådgivare går hem till alla nyfödda barn och deras familjer. Vi har också som ambition att socialtjänsten ska finnas ute på fler platser, som till exempel skolor, polisstationer och bvc, säger Jan Jönsson, som ser en risk att det kan bli svårare att nå utsatta barn till följd av nätkampanjen.
– Det finns en risk för att människor som har rätt till stöd inte vågar ta kontakt med socialtjänsten. Framför allt vill vi ju att föräldrar ska ansöka om stöd innan det hunnit gå allt för långt.

Hur ser hotbilden ut mot era medarbetare inom socialtjänsten?
– Vi ser ingen ökad hotbild med anledning av denna påverkanskampanj. Tyvärr har det blivit vanligare med hot mot socialsekreterare de senaste åren och därför har vi i årets budget avsatt pengar för särskilda säkerhetssamordnare, som ska finnas ute i varje stadsdelsförvaltning.

Källa: www.svd.se

Lina Blombergsson, FSS:
”Hatkampanjen mot socialtjänsten som sprids i en del muslimska kretsar är inte bara ett direkt hot mot enskilda socialarbetare. Den riskerar också att kantra det påbörjade arbetet för att reformera socialtjänsten, där den nya socialtjänstlagen är det första steget.

Låt oss därefter, utifrån FSS förslag om en första och andra linjens socialtjänst, testa om en ny organisering av arbetet kan göra att vi lyckas bättre i vårt viktiga uppdrag.

Utöver det behöver vi skapa hållbara strukturer för alla viktiga samhällsaktörer som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. Verksamhet som har flyttat härifrån behöver flytta tillbaka och vara lokalt tillgängliga.”

Läs hela Lina Blombergssons upprop på: www.socialchefer.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage