Söktjänst och placeringshjälp för dig som placerar inom LSS och SoL
< Tillbaka

”Socialtjänsten inte rustad för grov kriminalitet”

Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet, är starkt kritisk mot utbildningen av socialarbetare i Sverige. Han anser att brister i utbildningen är en viktig förklaring till att barn hamnar i grov kriminalitet.
– Socialtjänsten är inte rustad för att jobba med grov kriminalitet, säger han.

Socialtjänsten nämns ofta som en viktig del i ledet för att stoppa skjutningarna och gängkriminaliteten.

Men kan dagens socialtjänst hantera när allt fler yngre dras in och skjutningarna når rekordsiffror? Nej, menar Michael Tärnfalk.

– Socialtjänsten är inte rustad för den utvecklingen som vi har och inte rustad för att jobba med grov kriminalitet, säger han.

Enligt honom handlar det bland annat om en felorganiserad socialtjänst.

– Om de som begår massa brott inte vill sluta, då är det väldigt svårt att göra någonting överhuvudtaget – och då är socialtjänsten illa rustad, säger Michael Tärnfalk.

Han menar att socionomutbildningen behöver bli bättre och mer anpassad till dagens samhällsutveckling. Om han fick välja skulle han gå in och förändra utbildningen.

– Jag skulle förlänga den med åtminstone ett till ett och ett halvt år, med en påbyggnadsdel som är specialiserad. Om vi nu ska ha lagutredare så behöver den delen av utbildningen förstärkas och riktas mot den typen av arbete, säger Michael Tärnfalk och fortsätter:

– Exempelvis med kunskaper i kriminologi, fördjupad samtalsmetodik och olika teorier för att förstå varför ungdomar begår brott. Hur bygger man upp ett förtroende för människor som är motvilliga att ha kontakt med en?

Michael Tärnfalk vill se mer specialiserad juridik i utbildningen.

– Detta för att socialsekreterarna ska kunna orientera sig och förstå det system som man verkar i, inte bara när det gäller socialtjänstlagen och LVU, utan även brottsbalken, säger han.

Ett återkommande förslag på lösning är att häva sekretessen mellan myndigheter. Tärnfalk förstår tanken men säger att det inte skulle bli felfritt. Enligt honom vore det bättre att skriva om sekretesslagstiftningen så att polisen och andra myndigheter får större utrymme att samverka.

– Men då ska man också veta att det man vinner i ena änden riskerar man förlora i andra. Människor som märker att socialtjänsten blir mer polisiärt inriktad vill ha mindre med den att göra. Av det enkla skälet att man tycker det är obehagligt med repressiva myndigheter. Och de här dubbla rollerna blir då ännu mer komplicerade, säger Michael Tärnfalk.

Källa: www.aftonbladet.se

Fler artiklar Visa alla artiklar

Egehem gör skillnad och räddar liv

Massmedias fokus på kriminella HVB är viktig och inget jag vill förminska, säger Elisabet Strid Ege, vd på Egehem. Men, fortsätter hon, vi är så många fler HVB-hem som faktiskt är väldigt viktiga för våra klienter och vi räddar liv. Läs mer

  • Barn och unga
  • Reportage

Mo Gårds unika arbetssätt gör skillnad för individen

Individanpassade arbetssätt är en av nycklarna till att Mo Gård har lyckats med flera långsiktiga placeringar. Sara är boendesamordnare inom LSS i en liten kommun och kom i kontakt med Mo Gård för ungefär två år sedan när de hade en brukare som behövde flytta till en ny gruppbostad. Läs mer

  • Reportage